Om VafabMiljö

Vi arbetar med att ta hand om skräp och sopor, det som vi kallar för avfall. Vårt mål är att göra det på ett så bra sätt som möjligt för miljön, framförallt genom att återvinna material och göra nya saker av gamla.

Vi finns i hela Västmanland samt Enköping och Heby kommun. I den regionen bor det ca 300 000 människor som gör av med väldigt mycket skräp, nästan 500 kg per person varje år! Allt detta avfall ska vi ta samla in och ta hand om, det gör vi bland annat på våra Återbruk eller Återvinningscentraler som det heter i andra delar av Sverige. Där kan du kan slänga en gammal soffa, en trasig cykel eller en leksak som har gått sönder. På Återbruken kan du även lämna farligt avfall som batterier, glödlampor, hårsprayflaskor, nagellacksburkar, lim med mera. På Återbruket återvinns nästan allt avfall som kommer in. Antingen skickar vi iväg det till fabriker som gör nya saker av det gamla eller så skickar vi det till en förbränningsanläggning som gör el och värme av soporna.

Bara 3 ynka procent av allt som slängs på Återbruket läggs på soptippen, eller som man säger på avfallsspråket… deponin. Det är sådant som inte går att återvinna, exempelvis gips och isolering eller fönsterglas och spegelglas.

Ta gärna en rundtur på Gryta avfallsstation, som är vår största avfallsstation. Där kan du både läsa och se korta filmsnuttar vad som händer hos oss. Mer information om hur vi arbetar med att ta hand om soporna hittar du under respektive årskurs i menyn, där finns även mer filmer och andra tips till dig som vill veta lite mer och avfall och miljö.