Lågstadiet

Har du nån gång tänkt på att allt kommer från naturen? Jo, så är det faktiskt! Till och med våra mobiltelefoner och TV-apparater kommer från naturen från början. När vi tillverkar saker tar vi alltid olika material från naturen som slutligen blir en produkt. Och någon gång blir det även skräp. Det är då vi på VafabMiljö ska ta hand om det. Med din hjälp.

Vi behöver nämligen din hjälp att sortera skräpet så att det hamnar på rätt ställe och kan bli nya bra saker. När vi gör nya saker av gamla kallas det för återvinning och det är väldigt bra för miljön. Tack för att du hjälper till och sorterar!

Fakta

Vi vill återvinna så mycket skräp som möjligt för naturens skull. Eftersom alla våra saker kommer från naturen är det bra om vi kan återvinna det vi redan tagit. Till exempel är papper gjort av träd och då sparar vi på träden i naturen om vi kan återvinna pappret flera gånger. Här kan du läsa mer om olika sorters skräp och vad det blir när det kastas.

Papper/kartonger – är gjort av träd och kan bli nytt papper och nya kartonger upp till sju gånger! Sju gånger slipper vi alltså ta nya träd från naturen om vi sorterar våra gamla kartonger och papper.

Tidningar – är också gjort av träd och kan återvinnas sju gånger. Men efter sju gånger blir gamla tidningar till toalettpapper!

Plast – är gjort av olja som vi borrar upp under marken. Det finns inte hur mycket olja som helst i världen, därför är det bra om vi sparar genom att återvinna gammal plast.

Metall – hittar vi i berg och gruvor. Det finns många sorters metaller som koppar, aluminium, guld och silver, men den vanligaste är järn. Metall kan återvinnas hur många gånger som helst! Om och om igen kan det bli ny metall när vi återvinner.

Glas – är gjort av sand. Om man värmer upp sanden väldigt mycket går det att göra glas som också kan återvinnas om och om igen. När vi sorterar skiljer vi på färgat och ofärgat glas för att kunna återvinna båda sorterna.

Vad är biogas?

Kan du tänka dig att man kan köra bilar och bussar på gamla bananskal och matrester? Visst låter det lite konstigt men det kan vi faktiskt idag. Om vi sorterar våra matrester och fruktskal kan vi tillverka något som kallas för biogas och det kan vi köra bilar och bussar på. Ett miljövänligt bränsle som du hjälper till att skapa. Så här går det till:

När vi sorterat och slängt våra matrester hämtar sopbilen alla bruna påsar och kör dem till biogasfabriken. I fabriken bor det bakterier som kallas för mikroorganismer, dom älskar att äta upp våra gamla matrester! När de är mätta börjar de att rapa och fisa ut gas, biogas! Nu har mikroorganismerna gjort biogas som vi kan använda för att tanka bilar och bussar. Ett miljövänligt bränsle gjort på gamla matrester.

Farligt avfall

Massor av saker vi har hemma innehåller farliga kemikalier. Det är farligt för naturen, djuren och oss människor. Hamnar det i naturen eller i vatten kan vi bli sjuka. Farligt avfall är det viktigaste att sortera ut och kan bara lämnas till Återbruket. Vad kan du ha hemma som är farligt?
Batterier vet nästan alla att det är farligt och det finns lite överallt hemma. I fjärrkontrollen till teven, i leksaker som låter, lyser eller rör sig, i miniräknare, i ficklampor och mycket annat. Det är faktiskt inte de största batterierna som är farligast – tvärtom så är det de minsta. De som är runda, platta och silvriga. De innehåller farligt kvicksilver så glöm inte att lämna de batterierna till batteriholken eller till Återbruket. Annat som är farligt är till exempel olika sorters lampor, hårspray och nagellack.

Nedskräpning

Tyvärr finns det människor som slänger skräp i naturen. Du har säkert sett någon gång att det ligger skräp ute och det är såklart inte bra. Djuren kan skada sig på gammalt skräp och det är heller inte bra för miljön eftersom skräpet inte försvinner, det ligger kvar i många många år. Plast och metaller finns kvar i hundratals år om vi kastar det i naturen. Ett tuggummi finns kvar i 25 år innan naturen kan bryta ner det. Ett bra tips om man vill hjälpa till är att anordna en dag där ni hjälps åt att plocka skräp i skolan. Då gör ni en bra grej för miljön och naturen.