barn i halvkropp som plockar skräp med en plockpinne
Foto Lara Coppes, Svenska kyrkan Västerås

VafabMiljö anordnar skräpplockardag tillsammans med flera andra organisationer i Västerås

Den 22 april anordnar Västerås stad, Svenska kyrkan Västerås, Mimer, Mälarenergi, Västerås Citysamverkan och VafabMiljö en skräpplockardag för allmänheten. Att det blev just den 22 april beror på att det är FN:s internationella dag för Moder Jord.

– Vi ser skräpet i dikeskanten när vi går till jobbet, vid hamnen i vattnet när vi tar en promenad och på gator och torg ligger det både fimpar, snus, tuggummin och annat. Det känns så viktigt att göra något konkret i vår närmiljö, så vi tog kontakt med de andra organisationerna. Och de nappade direkt! Vi hoppas att det här kan bli en återkommande aktivitet i stan, och att det på sikt kan förändra beteenden och attityder för hela planeten jordens skull, säger Magdalena Sjöholm, Eventpräst, Svenska kyrkan Västerås och initiativtagare till aktiviteten.

Under dagen kommer de olika organisationerna ha sina egna insamlingsplatser för skräpet mellan kl 12-19, och där kan den som plockar lämna mer skrymmande, eller större mängder, skräp.

– Vi håller våra stationer öppna för att kunna ta emot det som folk inte vill slänga i sin egen tunna eller miljöbod. Men det bästa är såklart om var och en kan plocka skräp på egen gata, för att undvika att träffa nya människor, säger Anna Wadsten, Sakkunnig miljö, Mimer.

För att kunna hålla reda på hur många som ansluter sig till aktiviteten har aktörerna tillsammans skapat ett Facebook-event. Där kan de som vill plocka skräp fylla i att den är med och se var de olika insamlingsplatserna är belägna. I eventet kommer det även att läggas upp bilder och budskap, före, under och efter aktiviteten. Under dagen kommer hashtaggen #rentvästerås att användas och alla som plockar skräp uppmanas att ta bilder och lägga ut i sina sociala kanaler, för att inspirera andra att också bege sig ut på skräpplockarjakt.

Facebookeventet hittar du här.