Nya kärl av gamla – soptunnorna tillverkas nu av 100 % återvunnet material

Nu tar VafabMiljö steget fullt ut och övergår till kärl för mat- och restavfall som består av 100 % återvunnen plast. Kvalitén på kärlen är lika hög som tidigare. Skillnaden är att de nya kärlen har en något mörkare färg; lite mörkare grönt för restavfallet och lite mörkare brunt för matavfallet. Och att de är ännu bättre ur ett ekologiskt perspektiv. 

Varje år köper VafabMiljö in över 10 000 kärl. Det är en hel del kärl och en bättre produkt har en stor påverkan på såväl miljö som klimat när plast kan återanvändas istället för fossil olja. 

– Att återvinna material så långt det bara är möjligt är viktigt för oss. Det är jättebra att vi nu använder kärl som i sin helhet är tillverkade av återvunnen plast, berättar Derek Allen, enhetschef Transport Drift på VafabMiljö. 

Leverantören PWS Nordic AB har sedan decennier erfarenhet av att arbeta med återvunnen plast och har nu tekniken och erfarenheten att kunna producera kärl med maximalt återvunnet material och fortfarande uppfylla alla standardkrav för denna produkt (EN 840, RAL). De kärl som VafabMiljö använde sig av tidigare bestod till 50 % av återvunnet material. 

– VafabMiljö är en av våra största kunder när det gäller kärl och att de nu väljer att använda återvunnen plast från kasserade kärl till 100 % i de nya kärlen är ett steg mot cirkulär ekonomi, säger Håkan Vesterlund, Affärsområdesansvarig på PWS Nordic AB.  

Tester visar att ett kärl kan återvinnas och återanvändas minst 10 gånger. Håller ett kärl 15 år ute hos kunden, så motsvarar det en livslängd på 150 år för varje kärl. Men hållbarhetstänket präglar inte bara inköpen av kärlen. De ska hålla så länge som möjligt och därför är även den löpande hanteringen viktig. 

– Vi tänker hållbarhet även när vi hanterar kärlen i vardagen. De lagas så långt det går och om till exempel locket går sönder, så byter vi ut det och då gärna till ett bättre begagnat. Återanvändning gillar vi, avslutar Derek Allen.  

Befintliga kärl kommer att bytas ut succesivt i samband med att de går sönder eller byts ut av andra skäl.  

För mer information kontakta oss gärna. 

Derek Allen, enhetschef Transport Service, 076-695 82 67   
Eva Favaro, Kommunikationschef, 072-147 71 55