Alla vinnare står tillsammans med armarna uppsträckta i luften. De står i trappan på Stadshotellet i Västerås.
Alla vinnare samlade. Foto: Per Groth

Miljö- och hållbarhetspriset Guldäpplet delades ut till skolor som visar vägen mot en hållbar framtid

Fredagen den 29 november, delades Guldäpplet, VafabMiljös miljö- och hållbarhetspris, ut. Priset delas ut till tre skolor som utmärkt sig genom sitt sätt att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor. Första priset togs hem av Kilbo skola i Sala för sitt projekt Rädda Viggsjön. Andra priset gick till Norra Vallbyskolan i Västerås och tredje priset kammades gemensamt hem av Elundskolan och Munktorpsskolan i Köping.

De fyra skolorna har utmärkt sig genom sitt sätt att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor.

– De här skolorna har alla gjort ett fantastiskt jobb och på olika sätt imponerat på oss, säger Carina Färm, VD på VafabMiljö. Så mycket engagemang, handlingskraft och framtidstro som eleverna och lärarna förmedlar; det känns bra i både mage och hjärta.

Carina Färm, vd på VafabMiljö, skriver under den stora checken inför andrapristagarna. Checken är på 20000 kronor.

Carina skriver under checken till andrapristagarna, Norra Vallbyskolan. Foto: Per Groth

Pristagarna fick ta emot ett diplom med motivering och varsin check. Kilbo skola vann 30 000 kronor, Norra Vallbyskolan 20 000 kronor och Elundskola och Munktorpsskolan delade på 10 000 kronor. Prisutdelningen, som gick av stapeln på Stadshotellet i Västerås, skedde i samband med VafabMiljös Direktionsmöte och flera politiker från regionen var med och lyssnade.

Kilbo skola prisades för att de låter hållbarhetsarbetet genomsyra alla årskurser, alla ämnen och där inte bara hela skolan engagerats utan hela bygden. Projektet Rädda Viggsjön har fått stor uppmärksamhet och projektet visar att vill en så går det – och att det för Kilbo skola inte var att ta sig vatten över huvudet ens att rädda en sjö.

Norra Vallbyskolan odlar blommor, chili och potatis, men också demokrati och förmågan att samarbeta. Med ”potatismatematik” och gröna fingrar har gemenskapen på skolan ökat markant.

Elundskolan och Munktorpsskolan har med hjälp av textilier lärt eleverna vad hållbarhet är. Med material som annars hade slängts syr de kaniner i textil i projektet Hope.


Fakta om priset

Guldäpplet delas ut till skolor, elever och studenter inom förbundets region; Västmanland samt Enköping och Heby. Fokus ligger på att premiera de som aktivt arbetar för en hållbar framtid och för att ta kliv uppåt i avfallstrappan. I stort och smått. Pristagaren ska bidra till en positiv utveckling och vara ett föredöme och en inspiration för andra.

Pengarna till priset kommer från panten på de burkar och flaskor som kunder lämnar i de Pantamera-kärl som finns utplacerade på VafabMiljös 18 Återbruk. Priset ska delas ut varje år och VafabMiljö hoppas att det ska inspirera fler skolor att börja, eller fortsätta, att arbeta för en hållbar framtid.