glasförpackning som lämnas i en glasiglo

Tidningar och förpackningar

När du sorterar dina förpackningar och tidningar spar du på jordens resurser och hjälper till att minska klimatförändringarna. Tidningar och förpackningar lämnar du på en återvinningsstation, i ett sopskåp eller i en miljöbod beroende på hur du bor. Du kan också lämna dessa till Återbruket. Allt återvinns sedan till nya produkter.

Som förpackningar och tidningspapper räknas förpackningar av både hård- och mjukplast, papper, glas och metall samt tidningspapper. Det kan till exempel vara ketchupflaskor, plastfolie, konservburkar, mjölkkartonger och syltburkar.

Så sorterar du förpackningar och tidningar

Här kan du läsa mer om hur du ska sortera dina tidningar och förpackningar och hur de återvinns.

Måste jag skölja ur förpackningarna?

Förpackningarna måste inte vara rena för att kunna återvinnas, men tömda. Det är alltså inte nödvändigt att skölja ur förpackningarna. Men det kan ju vara trevligare för dig själv för att slippa lukt på den plats där du förvarar dina tomma förpackningar.

Varför ska jag sortera?

Materialet från förpackningar och tidningspapper går att återanvända som råvara vid tillverkning av nya produkter. Det är viktigt att ta tillvara materialet så att vi kan spara på naturens resurser och minska vår energianvändning.

När du köper en produkt betalar du en slant som ska täcka återvinningen av den. Om du lägger förpackningar eller tidningar i soporna får du betala en gång till. Dessutom återvinns materialet inte på bästa sätt.

Hitta till återvinningsstationerna

Producenterna har bildat en gemensam organisation som heter Förpacknings- och tidningsinsamligen AB, FTI. Det är också de som äger och driver återvinningsstationerna. Hitta din närmaste återvinningsstation på www.ftiab.se. Där kan du också anmäla om det är skräpigt på en återvinningsstation.