bild på Pantamera Express maskin och en flicka som ska panta på Återbruket

Pantamera

På Återbruket kan du panta dina pantburkar och flaskor snabbt, smidigt och nästan kladdfritt. I pantautomaten – Pantamera Express – kan du panta mycket på en gång. Du tömmer din säck med pant i ett fack, och låter maskinen sortera och räkna panten. Du väljer sedan mellan olika sätt att få din pant utbetald.

Pantamera Express finns på Återbruket Ängsgärdet och Bäckby i Västerås samt på Återbruket i Enköping och Köping. Du kan även lämna aluminiumburkar och flaskor, både med och utan pant, i de blåa kärlen som finns uppställda på samtliga Återbruk. Dessa burkar och flaskor skickas till Returpack.

Så här fungerar det i Pantamera Express

I pantmaskinen tömmer du hela säcken med pant i ett fack. På bara ett par minuter sorterar och räknar automaten ett hundratal förpackningar. När det är klart väljer du hur du vill få panten utbetald.

Utbetalning

Du kan välja att få pengarna utbetalda genom tre utbetalningsalternativ:

  • ClearOns betalcheckar, likt det pantkvitto du får i mataffären, som du kan använda i de flesta dagligvarubutiker
  • PayPal-konto
  • Banköverföring – få pengarna insatta på ditt bankkonto direkt. Det kräver att du laddat ner appen “Min pant” samt har tillgång till Mobilt BankID. Appen hämtar du via Google Play eller App Store. I appen skapar du en profil genom att välja bank och kontonummer. Du väljer ”Överföring till konto på skärmen” och bekräftar sedan genom att trycka på ”Skriv ut QR-kod för banköverföring”. Via appen skannar du QR-koden på kvittot och följer sedan instruktionen i appen. Dagen efter har du pantpengarna på kontot.

Skänk din pant

Du kan också välja att skänka panten till välgörenhet. Om du pantar via våra Pantamera Express så kan du välja att skänka din pant till UNHCR. Tidigare har vi samarbetat med Världsnaturfonden men på grund av rådande situation i Europa har vi istället valt UNHCR som mottagare för att bidra till deras viktiga stöd för Ukraina.

Utöver Världsnaturfonden och UNHCR går också en del av pant-pengarna till vårt miljöpris-och hållbarhetspris, Guldäpplet, som delas ut till elever som har gjort en miljöriktig, hållbar insats under årets gång.

Frågor?

Vid frågor kontakta Pantameras kundtjänst på telefonnummer 011-19 19 80 eller mejla till info@returpack

Mer information finns på Pantameras hemsida.