Återbruket (ÅVC)

Välkommen till Återbruket, som vi kallar våra återvinningscentraler för, i Västmanlands län, Enköping och Heby. Våra Återbruk är populära och vi har 18 stycken inom vår region. Här kan du som är privatperson lämna ditt sorterade grovavfall, elavfall och farligt avfall. Som företagare kan du också lämna ditt avfall här men då måste du ha ett Återbrukskort. På de mindre orterna i kommunerna Enköping, Heby, Sala och Surahammar har vi ett Mobilt Återbruk.

För mer information om Återbrukskort, kontakta Kundservice på 021-39 35 00.

Mobila Återbruket

För att göra det mer lättillgängligt för dig som bor på mindre orter har vi Mobila Återbruket, som kommer till kommunerna Enköping, Heby, Sala och Surahammar. Här kan du enkelt sortera rätt och lämna saker till återvinning. För mer information och turlista läs mer på Mobila Återbruket.

Återbruket i din kommun

Förutom grovavfall, elavfall och farligt avfall kan du också lämna föremål till återanvändning. Det kan vara mindre möbler, porslin, böcker, prydnadssaker, kläder med mera. För att veta vart du kan lämna dessa föremål, gå in under respektive Återbruk.

Arboga Heby Sala
Enköping Kungsör Skinnskatteberg
Fagersta Köping Surahammar
Hallstahammar Norberg Västerås
Östervåla

Det här tar vi emot på Återbruket

Tapeter, Takpapp, Gummi Metallskrot
Elavfall Plast
Farligt avfall från hushåll Soffor och sängar
Fyllnadsmassor Ris och grenar
Förpackningar Tidningar/returpapper
Isolering och Glas Trä
Gräs, löv och fallfrukt Vitvaror
Kyl- och frysskåp Well
Insamling av föremål (endast vissa Återbruk) Textilier
Gips Fönster

Nytt!

Sedan 1 april 2021 finns behållaren ”Fönster” på 14 av våra 18 Återbruk i VafabMiljös region (finns ej i Kungsör, Arboga, Skultuna och Östervåla).  Här kan du lämna fönster med eller utan ram, bilrutor, dricksglas, speglar, duschväggar och glasskivor. På de Återbruk där behållaren ”Fönster” inte finns, lägger du dessa föremål i behållaren för ”Isolering och glas”.

Vill du veta hur du ska sortera ditt avfall kan du läsa mer på sidan Sortera rätt. Du kan även söka på hur material ska sorteras i vår Sorteringslista A-Ö.

Avfall vi inte tar emot på Återbruket

Det finns vissa sorters avfall som vi inte kan ta emot på våra Återbruk.

  • Däck (lastbil, traktor- och motorcykeldäck) – Lämnas till återförsäljare eller gummiverkstad. På vissa Återbruk kan du lämna bildäck både med och utan fälg, max 8 däck per inlämning, gäller endast däck från hushåll. Det gäller på Återbruket i Köping, Arboga, Kungsör, Enköping, Fagersta, Sala samt på Återbruken Stenby och Bäckby i Västerås.
  • Bilar, bildelar, mopeder – Kontakta en bilskrot.
  • Raketer, smällare och ammunition – lämnas till återförsäljare eller till Polisen. Vid inlämning till Polisen ring först, på telefon 114 14.
  • Medicin – Lämnas till apoteket.
  • Kanyler – Lämnas till apoteket (lägg avfallet en speciell behållare från Apoteket).
  • Slaktrester – Kontakta Länsstyrelsen/Länsveterinär.
  • Asbest – Av arbetsmiljöskäl tar vi endast emot den mängd asbest som ryms i en vanlig bärkasse på våra Återbruk. Större mängder lämnas mot avgift till Gryta avfallsstation i Västerås.
  • Rökdetektorer/Rökdeckare – lämnas till återförsäljare

Återvinning

Visste du att ungefär 97-98 procent av avfallet som lämnas in till Återbruket material- eller energiåtervinns. Det är en stor vinst för miljön och jordens resurser!

Sedan vi tog bort containern för Brännbart och ersatte den med Tapeter, Takpapp, Gummi, har avfall till förbränning minskat med ca 40 procent.

Genom att vi infört behållaren Fönster kan vi minska deponiavfall med 50%. Det material som tidigare har lagts på deponi kan nu återvinnas.

Vi gör inga tunga lyft

Vi Miljöarbetare som jobbar på Återbruket följer Arbetsmiljöverkets regelverk angående tunga och frekventa lyft. Vi är därför inte skyldiga att hjälpa till med avlastning/lossning. Antalet besökare i kombination med vikt medför för stora skaderisker för våra Miljöarbetare. Ta därför gärna med dig någon som kan hjälpa dig med detta på plats.

Tänk på att fordon eller fordonskombinationer med en totalvikt upp till max 3,5 ton får åka in på Återbruken.