Mitt bruna kärl luktar illa när det är varmt ute. Vad kan jag göra åt det?

Försök att inte låta kärlet stå direkt i solen. Det är viktigt att göra rent kärlet ofta och om det luktar väldigt mycket kan du skvätta lite ättika i botten på kärlet. Det tar bort en del av lukten.

Var noga med att vika ihop påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet, om matavfallet rinner ut luktar det mer illa. Låt vått avfall rinna av innan det läggs i påsarna – och använd påshållaren.

Skölj gärna räk- och kräftskal med kallt vatten i ett durkslag och linda in dem i tidningspapper innan de läggs i påsen.

Mina påsar fryser fast i kärlet, vad gör jag åt det?

Låt blött avfall rinna av ordentligt innan du lägger det i påsen. Vik ihop påsen noga så att avfallet inte rinner ut och sedan fryser fast. Låt gärna påsen stå utomhus några minuter innan du lägger den i kärlet så att ytan på matavfallspåsen blir kall. Det förhindrar bildning av kondens som sedan fryser. Man kan lägga en karta äggkartong i botten på kärlet när det är tomt, så undviker man att påsar fryser fast i kärlet. Innan tömning, skaka till kärlet ordentligt så brukar fastfrusna påsar lossna

Ingår påshållare i mitt abonnemang?

Ja, det gör det. Prata med din fastighetsägare om var du hittar nya påshållare. För dig som bor i villa kan påshållare i de flesta kommuner hämtas på Återbruken eller hos din kommun.

Den bruna påsen blir ofta blöt och går sönder. Varför?

Den bruna påsen behöver luft och det får den av en speciellt framtagen påshållare. Påshållaren går att få tag på de flesta Återbruk, hos din kommun eller hos din fastighetsägare. Undvik att ställa påsen i en plasthink. Låt också matavfallet rinna av i diskhon innan du lägger det i påsen. I botten går det bra att ha lite hushållspapper eller äggkartong.

Hur ofta ska man byta den bruna påsen?

Påsen bör bytas minst två gånger i veckan även om den inte fyllts. Fyll den inte mer än 3/4-delar, så att du kan vika ihop den ordentligt. Då undviker du att matavfallet ramlar ur i kärlet och börjar lukta illa.

Hur får jag nya matavfallspåsar när de tagit slut?

Bruna påsar för matavfall finns att hämta på våra Återbruk. Vissa kommuner delar ut påsar, i andra kommuner kan du även hämta påsar i tex livsmedelsbutiker. Gå in under fliken Hushåll och klicka på din kommun för hitta alla hämtställen i din kommun.

Om du bor i flerfamiljshus, kontakta din hyresvärd för att få nya påsar.