Dela istället för att äga – den kollaborativa ekonomin

Dela är det nya äga - illustration från filmen
Bilden lånad från filmen: Dela är det nya äga. Illustration: Filippa Edghill

Genom att dela saker med varandra, låna, ge, få eller köpa begagnat behöver det inte tillverkas lika mycket grejer, vilket både miljö och plånbok tjänar på. Allt vi äger blir förr eller senare avfall, men allt behöver kanske inte ägas eller köpas nytt. De stora jättarna inom den s.k. delningsekonomin eller den kollaborativa ekonomin, Airbnb och Uber, har fokuserat på tjänstesektorn men möjligheterna är många även för att återanvända dela eller låna prylar med varandra. På det sättet kan vi alla bidra till en minskad resursförbrukning och en bättre miljö.

Ett exempel är Rentl, ett svenskt företag som tillhandahåller en digital plattform för folk som vill hyra eller hyra ut verktyg, festprylar, båtar och sportartiklar. Ett annat är Butiksloppis i Västerås där du kan hyra en hylla för att sälja dina saker, utan att själv behöva vara där.

Hör gärna av er med tips på andra sajter eller lösningar för att dela, låna, sälja i andra delar av VafabMiljö-regionen!

För mer information, se en dokumentärfilm om kollaborativ konsumtion, eller läs Ägodela från Naturskyddsföreningen.

  • Skriv ut
  • Dela
  • Kontakt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *