Illustration: Västerås stad

Tips om bruna påsen och bruna kärlet

När du sorterar ut ditt matavfall ska du använda den bruna papperspåsen som VafabMiljö tillhandahåller. Påsen är anpassad för matavfall och att stå emot lite väta. Påsen har också ett speciellt lim som bryts ned i rötningsprocessen, vilket inte andra papperspåsar har.

Att tänka på

  • Använd påshållaren som delas ut. Den hjälper till att hålla påsen torr. Påshållaren ingår i abonnemang Källsortering och finns också att hämta på Återbruket.
  • Låt blött avfall rinna av innan du lägger det i den bruna påsen. Är avfallet väldigt blött lägg tidningspapper eller en bit äggkartong i botten på påsen.
  • Fyll påsarna till max ¾-delar. Vik ihop dem ordentligt så att matavfallet inte ramlar ur påsen och gör kärlet kladdigt.
  • Lägg aldrig papperspåsen i en plastpåse. Plast förstör processen i biogasanläggningen.
  • Det är viktigt att göra rent kärlet ofta och om det luktar väldigt mycket kan du skvätta lite ättika i botten på kärlet. Det tar bort en del av lukten.
  • Har du en mindre mängd gräs, löv och fallfrukt får du lägga det i det bruna kärlet om du paketerar det väl i de bruna papperspåsarna.