Europa minskar avfallet – Låna

Torsdag 24 november – Låna

child-684617_1280

Bibliotek har mer än bara böcker

Biblioteket finns till för alla och på biblioteket kan du göra mycket mer än att låna böcker. Biblioteket lånar ut böcker, ljudböcker, tidningar, filmer, musik och Tv-spel. De erbjuder även streaming av språkkurser, e-böcker och ljudböcker.  Nästan allt de erbjuder är helt gratis!
Ett extra miljötips är att vissa bibliotek lånar ut energimätare, så man kan lätt mäta energiförbrukningen på dina elektriska apparater.

Fritidsbanken

I flera av länets kommuner går det att låna sport- och fritidsutrustning, gratis. Bland annat går det att låna vattenskidor, kubbspel, skridskor eller golfklubbor i upp till två veckor.

ice-1200909_640
En av idéerna med fritidsbanken är att flera barn och ungdomar (men även vuxna) ska få möjligheten att få prova på och testa nya saker. Fritidsbanken ska göra idrott mer jämlik och öka folkhälsan. En annan viktig del är att återanvända saker. Därför hjälper VafabMiljö till, genom att vid återvinningsstationerna sortera ut saker som kan användas och lånas ut. Sala och Örsundsbro är först ut med att öppna sin så kallade ”Fritidsbank”. Alla lån är gratis och det finns inget vinstintresse.

Några bra länkar

Hyra eller låna i Verktygspoolen

Nyhet om Sala’s Fritidsbank

Nyhet om Örsundsbro Fritidsbank

Gemensam konsumtion modern form av byteshandel