Europa minskar avfallet – Byta

Tisdag 22 november – Byta

lego-568039_1280

Leksaks- och klädbytardagar

Leksaks- och klädbytardagar har blivit vanliga nuförtiden. Bytardagar är både miljösmart och kul. Det är en rolig, social och gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg eller leksaker som man har tröttnat på blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna och leksakerna förlängs och du bidrar till en bättre miljö. Du lämnar in kläder eller leksaker och du får ta med sig lika många plagg eller leksaker hem. Det som blir över går ofta till välgörenhet. Alla vinner på konceptet: Plånboken, miljön och utsatta människor.
Ett klimatsmart sätt att uppdatera din garderob eller barnens leksakslåda.

Siffror från klädbytardagen 2016

  • Inom ramen för Nordic Swap Day arrangerades ca 185 klädbyten i Norge, Danmark och Sverige.
  • Ungefär 58 000 plagg bytte ägare.
  • Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 39 ton kemikalier, 217 ton koldioxid och 145 000 kubikmeter vatten.

bokhylla

Byta böcker

Varför inte byta böcker med vänner eller kollegor? Se om någon har en bokhylla eller ett förråd att använda för att starta ett ”lokalt” bibliotek där alla i företaget eller byn kan lämna in sina lästa böcker. På så sätt kan man lämna en bok och ta en.

Lokala sidor för att byta

Prova också att söka på ”skänkes” eller ”bytes” och din ort på Facebook, så kan du nog hitta fler lokala sidor där folk byter saker med varandra.

Några bra länkar:
Sveriges största klädbytardag 2017
Tips innan klädbytardagen
Ägo dela
Klädbytardagen blir nordisk och slår rekord